DRAAGBALKEN | RUITERBALKEN | VERSTEVIGINGSBALKEN | DAKBALKEN
Wat is een draagbalk?
De draagbalk is een bepaald type balk die onderdeel is van de draagconstructie van een woning. Eigenlijk spreekt de term al wel voor zich, het is een balk die de belasting boven de balk draagt.
Het is heel simpel, zonder draagbalk stort jouw woning in elkaar…
Ze zijn erg belangrijk dus!
De balk vangt de belastingen op door deze over te brengen op opleggingen. Het is daarbij natuurlijk de bedoeling dat ze niet van vorm veranderen, doordat ze bijvoorbeeld doorzakken.
Informatie over draagbalken in de woning is te vinden in constructietekeningen en andere bouwtekeningen. Je kunt deze altijd opvragen bij de gemeente!
Wat voor type draagbalken zijn er?
De draagbalken verschillen in materiaal, maar ook in vorm en functie.
De vorm heeft vooral te maken met het profiel van de balk. Hier zal ik later nog meer informatie over geven. Dat profiel heeft ook weer invloed op de functie van de balk, want niet elk profiel is geschikt voor elke plaats in de constructie van jouw woning.
Verschillen in materialen
Er zijn verschillende type materialen die gebruikt worden voor draagbalken. Zo zijn er:
- Stalen draagbalken
- Houten draagbalken
- Betonnen draagbalken
Elk materiaal heeft weer zijn eigen functie en wordt dus voor een ander element in de constructie gebruikt.
Let wel, er zijn verschillende benamingen per type draagbalk. Deze namen geven de functie aan van de balk in de constructie.
Houten balken
Voor een houten draagbalk zijn er 4 verschillende benamingen. Zo wordt er naar een houten balk verwezen als het gaat om:
- Moerbinten en kinderbinten
- Gording
- Spanten
- Badding of batting
Moerbinten
De moerbalk of moerbint, is een zware balk die van muur tot muur loopt. Deze balk wordt gebruikt om de kinderbalken/binten te dragen.
Dit heb je misschien wel eens gezien in een plafond waarbij de balke zichtbaar zijn. Je ziet dan vaak een paar dikker balken in een bepaalde richting lopen, met meerdere dunne balken op deze dikke balken in een hoek van 90o.
Buiten dat deze balken dus een artistieke functie hebben, is de belangrijkste functie dat zij de vloer erboven dragen.
Een gording
De volgende in de lijst is een gording. Dit is een balk of ligger gemaakt van hout die is aangebracht in de lengterichting van een kap of dak. Dit betekent dat de twee korte zijden van de balk evenwijdig aan het te dragen dakvlak zijn aangebracht.
De functie van gordingen is het dragen van het gehele dak. Dit betekent dat zij niet alleen de dakhuid dragen, maar ook de verdere belasting die op het dak rust.
Onder verdere belasting verstaan we belasting van sneeuw of wind. De dakhuid bestaat uit het dakbeschot met dakbedekking. De dakbedekking is in vele gevallen gemaakt van dakpannen, maar ook een rietdak is niet ongebruikelijk.
Een spant
De derde term in de lijst is een spant. Ook deze draagt de dakconstructie, maar op een andere manier dan de gording. De spant, of dakspant hoe deze ook vaak wordt genoemd, loopt in tegenstelling tot de gording evenwijdig aan het dak.
Een badding
De laatste term is een badding, of batting. Dit is een bezaagde houtenbalk van naaldhout. Ze worden toegepast als hulpconstructie bij bekistingen. De afmetingen van een badding liggen qua breedte en hoogte rond de 6,5 bij 15 centimeter.
Stalen balken
In tegenstelling tot houten balken, verschillen stalen balken voornamelijk in profiel. Er zijn namelijk verschillende profielen voor een stalen balk met elk een eigen functie.
H-profiel
Een H-profiel heet niet geheel verrassend de vorm van de letter H. In de bouwwereld wordt dit profiel ook wel een breedflensprofiel genoemd. Dit doen ze ter onderscheiding van het I-profiel, het volgende profiel in de lijst. De flensen van de balk zijn op de foto hieronder de boven- en onderzijden
I-profiel
Het I-profiel verschilt dus met het H-profiel door de lengte van de flensen. Dit is duidelijk te zien als je de tekeningen van beide profiele vergelijkt.
Maar waarom zou je dan een I-profiel gebruiken in plaats van een H-profiel?
Een nadeel van het I-profiel ten opzichte van de ander is dat de flensen minder gewicht kunnen dragen. Dit komt simpel weg doordat ze minder groot zijn. Een I-profiel is dus minder sterk dan het H-profiel.
Het voordeel van de minder grote flensen is echter dat ze ook makkelijker weg te werken zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een muur worden gedaan.
Wanneer een I-profiel dus voldoende sterk is, wordt hiervoor gekozen!
U-profiel
Bij een U-profiel zijn de flensen evenwijdig aan elkaar. De naam is uiteraard ontstaan, omdat het profiel op een gekantelde U lijkt.
T-profiel
Een verschil met de vorige profielen is dat het T-profiel maar 1 flens heeft. Hierdoor krijg de balk de vorm van een omgekeerde T.
Betonnen Balken
Ook voor betonnen balken zijn er weer verschillende typen beschikbaar. Ze worden namelijk in 3 categorieën geplaatst:
- Gewapend beton
- Voorgespannen beton
- Ongewapend beton
Gewapend beton is een combinatie van wapeningsstaal en beton. Deze speciale vorm van wapening bestaat uit stalen staven die de trekkrachten op het beton opnemen.
Het beton zelf neemt namelijk al de drukkrachten op de balk op.
De combinatie van het staal en beton is dus ideaal omdat alle verschillende krachten worden opgevangen. Scheurvorming wordt hierdoor sterk beperkt of zelfs vermeden.
Voorgespannen beton is eigenlijk een vorm van bewapend beton dat op een speciale manier wordt toegepast. Dit is omdat een deel van de wapening, zoals de naam al doet vermoeden, wordt voorgespannen.
Dit betekent dat het staal al onder trekkracht in het beton wordt geplaatst. Het voordeel hiervan is dat het beton uiteindelijk een hogere belasting aan kan.
Ongewapend beton bevat dus geen wapening van staal. Deze balken bestaan enkel uit beton en hebben verder
Wat is een draagbalk berekening?
Je weet nu als het goed is alles over de verschillende soorten draagbalken, maar wat voor berekening worden er gedaan rondom een draagbalk? Om te bepalen wat voor balken er in jouw woning geplaatst moeten worden wordt er door een constructeur een constructieberekening gemaakt.
Deze constructieberekening schrijft voor of er bijvoorbeeld een stalen balk, een houten balk of een betonnen balk geplaatst moet worden.
Houten balken
Het voordeel van de houten balk is dat deze goedkoper is en makkelijker te plaatsen vanwege zijn lagere gewicht. Een houten balk, en dus een houten balk berekening wordt vooral toegepast als het gaat om:
- Vloeren
- Een uitbouw
- Een aanbouw
- Overkappingen
- Een dakopbouw
- Dakkappellen
- Een schuur
Stalen balken
Om de sterkte van een stalenbalk te testen moet een stalen balk berekening gemaakt worden. Stalen balken worden bijvoorbeeld vaak toegepast als er een draagmuur verwijderd moet worden.
Afhankelijk van de krachten, de ruimte die je hebt en de grootte van de doorbraak wordt er meestal een keuze gemaakt tussen een balk met een H-profiel of een balk met een I-profiel.
Zijn de krachten groot? Dan is het handig om een H-profiel te gebruiken, ondanks dat deze misschien moeilijker weg te werken is.
Zijn de krachten minder groot? Dan moet worden gekeken of een I-profiel voldoende ondersteuning biedt. Want zoals eerder al gezegd kan deze veel makkelijker weggewerkt worden.
Uiteindelijk zorgt de berekening ervoor dat de gemeente ambtenaar en de aannemer precies weet welke stalenbalken er geplaatst zijn of geplaatst moet worden om de veiligheid van de constructie te garanderen.
Daarnaast zal een goede constructeur er ook voor zorgen dat er rekening wordt gehouden met doorbuigingen.
Waarom moet je een draagbalk berekenen?
Er zijn verschillende redenen waarom je een draagbalk berekening moet maken. Daarover later meer. Zodra jouw verbouwing vergunningsplichtig is de reden waarom je een berekening moet laten maken vrij simpel…
De constructieberekening is namelijk onderdeel van jouw vergunningsaanvraag. Zonder die berekening krijg je geen vergunning.
De gemeentelijk ambtenaar gebruikt de berekening om te controleren of jouw verbouwing voldoet aan de gestelde veiligheidseisen in het Bouwbesluit.
Heb je bij een vergunningsvrije verbouwing ook een draagbalk berekening nodig?
Dat is geval zodra je constructieve wijzigingen doorvoert aan jouw woning. In het Bouwbesluit (artikel 2.1 en 2.2) staat namelijk dat je bij constructieve wijzigingen moet kunnen aantonen dat jouw constructie veilig is.
Dat toon je aan door een constructieberekening te overleggen. Als je een controle krijgt bij jouw vergunningsvrije verbouwing mag de gemeente een constructieberekening eisen. Kun je die niet overleggen? En heeft de ambtenaar redenen om te twijfelen aan de constructie?
Dan mag hij de bouwstop zetten en eisen dat je aantoont dat jouw verbouwing veilig is.
De verzekering, en het voorkomen van scheuren en verzakkingen dankzij een draagbalk berekening
Voldoen aan de regelgeving is niet de enige reden waarom je een draagbalk berekening nodig hebt. Dankzij deze berekening verklein je ook de kans op scheuren en verzakkingen aan jouw woning.
Ontstaan er toch scheuren? En blijkt dat er niet is voldaan aan de veiligheidsnormen? Dan kun je de constructieberekening gebruiken voor jouw verzekering. De verzekering kan de schade dan verhalen op de constructeur.
Kosten besparen dankzij een draagbalk berekening
Een constructieberekening zorgt voor het meest efficiënte ontwerp van jouw woning. Een constructeur zorgt er niet alleen voor dat er zo min mogelijk materialen gebruikt hoeven worden. Hij zorgt er ook voor dat de constructie goed is uit te voeren.
Hierdoor bespaar je niet alleen materiaalkosten, maar ook manuren. Tegelijkertijd is de constructie dankzij een berekening van een hogere kwaliteit. Hij zal daarom langer meegaan,.
Hoe wordt de draagbalk berekening gemaakt?
Een constructeur let bij een balk berekening daarom op de volgende punten:
- Gebruikswensen van de klant
- Uiterlijk van de verbouwing
- Extreme weersomstandigheden
De gebruikswensen van de klant zijn in het geval van een houten balk erg belangrijk. Veel belangrijker nog dan bij een stalen balk. Voor een stalen balk is er namelijk minder om op te letten dan bij de houten balk.
Denk bijvoorbeeld aan een houten vlonder. Wil je op dat vlonder kunnen lopen met meerdere mensen? Hoe zwaar wordt het gewicht op het blonder? Hoe wil je toegang krijgen tot het vlonder?
Dit zijn allemaal vragen, en dus variabelen, die heel belangrijk zijn voor de berekening van de houten balklaag. Want de belasting van meerdere personen is natuurlijk hoger dan van één persoon.
Ook het uiterlijk van de verbouwing is belangrijk. Omdat houten balken vaak zichtbaar zijn, moeten ze ook dusdanig worden geplaatst dat dit er niet vervelend uitziet. Maar ook als je balken niet zichtbaar moeten zijn, moet worden gekeken hoe je deze balken dan kunt verbergen.
Als laatste moet er natuurlijk rekening worden met extreme weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een dak. Zoals ik bij het stukje over de gording al vermelde, is het belangrijk dat deze de belasting van sneeuw of extreme wind kan dragen.
Hoeveel kost een draagbalk berekening?
Ik kan je helaas geen exacte prijs geven van deze berekeningen. Maar dit is eigenlijk het geval voor elk type constructieberekening.
Dit komt omdat elke berekening weer anders is. Bij de een moet rekening worden gehouden met meer windbelasting dan bij de ander en het ene dak heeft dus weer meer balken nodig om door te berekenen dan het andere dak.
Om een exacte prijs te geven zouden wij dus eerst de bouwtekeningen moeten zien. Op basis daarvan kunnen wij inschatten hoelang we bezig zijn met het maken van de berekening.
Kosten houten balklaag berekening
Natuurlijk kan ik je wel alvast een schatting geven van de kosten.
Een simpele houten balk berekening begint al bij €119,- voor een vloer. Een grotere verbouwing, van bijvoorbeeld een aanbouw, loopt al op tot circa €249,-.
Kosten stalen balk berekening
Ook voor de stalen balk berekening kan ik je een schatting van de kosten geven.
Een simpele stalen balk berekening kost ongeveer €159,- maar kan bij een grotere verbouwing oplopen tot aan €359,-.
Voor beide berekeningen is het misschien wel interessant om te bekijken waar de kosten vandaan komen?
In het kort
Zoals je inmiddels weet zijn er veel verschillende type draagbalken. De meest gebruikte zijn stalen balken, houten balken en betonnen balken. Een constructeur berekent aan de hand van jouw wensen, de regelgeving en het type bouwwerk wat voor draagbalken er geplaatst moeten worden.
Waarom kiezen voor De Nederlandse Dakdekkers Bond?
Vertrouwd
Voordelig
Vakkundig
100% Zekerheid
Particulieren
Bedrijven
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Kwaliteit
Landelijke dekkingen
25 Jaar ervaring
Ontvang binnen 24 uur een offerte
