Veiligheid
De Nederlandse Dakdekkers Bond zet zich in voor het verbeteren van de veiligeid op daken. DNDB voor dakveiligheid verhoogt en borgt de kwaliteit van systemen, mensen, middelen en materiaal met betrekking tot veiligheid op daken.
Op daken moet onderhoud worden gepleegd. Dit geldt voor de daken zelf alsmede de hierop aanwezige installaties. Om dit veilig en gezond te kunnen doen moeten de juiste veiligheidsvoorzieningen zijn aangebracht. In het ontwerp moet hiermee rekening worden gehouden. Op bestaande gebouwen ontbreken veelal de veiligheidsvoorzieningen.
Aanbrengen voorzieningen
Aan de hand van de dakplattegrondtekeningen worden de veiligheidsvoorzieningen aangebracht door de leverancier of door een dakdekker. Een duidelijke plattegrondtekening is noodzakelijk om de juiste positie te kunnen bepalen. Voor vrijwel alle veiligheidssystemen bestaan normen waaraan de voorzieningen moeten voldoen. Voor de montage van ankerpunten bestaan geen eenduidige richtlijnen en normen. De bevestiging van ankerpunten aan de ondergrond is cruciaal bij een eventuele val over de dakrand. Het overleggen van testrapporten waarbij de systemen op een bepaalde ondergrond zijn getest is noodzakelijk. Ieder type ondergrond heeft namelijk een andere prestatie.Testrapporten moeten voor opdracht terbeschikking worden gesteld. Syteemtesten waarbij alle typen ondergronden zijn getest ontbreken veelal. Het uitvoeren van insitu-trekproeven op de bevestingingsmiddelen is zinvol ter controle van de specificaties zoals vermeld in de testrapporten.
Opleveren arbo veilig dak verklaring
Na het aanbrengen is het zinvol om deze op te leveren door een onafhankelijke partij. De aangebrachte voorzieningen en maatregelen moeten worden getoetst aan het RI&E rapport en de dakplattegrondtekeningen. Het opleveren geeft opdrachtgevers de zekerheid dat de daken van een complex Arbo-veilig zijn te onderhouden.
Beheersysteem / Logboek
Het is raadzaam een veiligheidsbeheersysteem op te zetten waarin nagedacht wordt over het inspecteren en keuren van de voorzieningen. Per gebouw of per dak kan het gekozen regime verschillen. Een mogelijke oplossing kan zijn het opzetten van een logboek per project. Hierin kunnen de RI&E-rapporten met dakplattegrondtekeningen, de keuringscertificaten, opleveringsrapporten, etc. worden opgenomen. Ook de herkeuringen kunnen worden ingepland. Opdrachtgevers en gebouwbeheerders ontwikkelen steeds vaker een op maat gemaakt beheerssysteem.
Keuringen
Nadat alle voorzieningen op de daken zijn aangebracht is het noodzakelijk als opdrachtgever na te denken hoe om te gaan met onderhoud en het keuren van de systemen. Veiligheidssystemen (Individuele ankerpunten en kabelsystemen, etc.) die onderdeel uitmaken van een gebouw en niet mee zijn te dragen behoeven niet jaarlijks te worden gekeurd, een wettelijke verplichting ontbreekt. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) moeten wel jaarlijks verplicht worden gekeurd. Vrijwel alle dakwerkers maken gebruik van eigen PBM’s en de werkgever is hier voor verantwoordelijk. Opdrachtgevers en gebouwbeheerders zijn verantwoordelijk voor de installaties en de veiligheidsvoorzieningen op de daken. Sommige leveranciers stellen het verplicht dat jaarlijks de ankerpunten en dergelijke worden gekeurd. Dit heeft meestal te maken met de product aansprakelijkheid. Andere leveranciers geven aan dat jaarlijkse keuring niet noodzakelijk is omdat het systeem niet of nauwelijks gevoelig is voor het ontstaan van afwijkingen.
Het is raadzaam het complete veiligheidssysteem driejaarlijkse te laten keuren door een onafhankelijke partij zodat inzicht ontstaat of de veiligheidssystemen nog functioneel zijn.
Wet en regelgeving
Verankeringspunten moeten voldoen aan NEN-EN 795. Er is discussie of dergelijke verankeringspunten nu een persoonlijk beschermingsmiddel (P.B.M) is of een bouwproduct. Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten verplicht jaarlijks worden gekeurd bouwproducten niet. In onderstaand artikel (NEN-EN 795) is een toelichting gegeven inzake de status van deze norm.
Over DNDB
Werkzaam in heel Nederland

Bel mij terug


